Wikipedia, το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό όταν γίνεται λόγος για εγκυκλοπαίδειες. Και πράγματι, ένα χρόνο πριν συμπληρώσει δύο δεκαετίες ζωής, έχει καταφέρει να είναι το ένατο site σε δημοτικότητα παγκοσμίως.
Πολλοί αναρωτιόμαστε τι κάναμε πριν τη Wikipedia. Εντάξει, υπήρχε και πριν από αυτή γνώση. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται ότι η αγορά πολύτομης εγκυκλοπαίδειας αποτελούσε επένδυση. Οι νεότεροι μάλλον δεν το έζησαν, και έχουν προλάβει την κυκλοφορία των CD-ROM εκδόσεων όπως της πολύ γνωστής Encarta από τη Microsoft. Τόσο η έντυπη όσο και η ψηφιακές εκδόσεις θεωρούνταν απολύτως έγκυρες και αποτελούσαν για πολλά χρόνια σημεία αναφοράς και πηγή γνώσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τότε η πληροφορία δεν είχε την ταχύτητα με την οποία διαδίδεται σήμερα. Συνεπώς όλοι εμπιστευόντουσαν εγκυκλοπαιδικά άρθρα προηγούμενων ετών! Μάλιστα αρκετοί δεν αγόραζαν καν τις εκδόσεις κάθε χρόνο. Με την έλευση του ίντερνετ όμως ήταν αναμενόμενο να φανεί η αδυναμία ανανέωσής τους. Οι χρόνοι ενημέρωσης άρχισαν να γίνονται όλο και πιο άμεσοι και οδήγησαν στον παραγκωνισμό των παραδοσιακών εγκυκλοπαιδειών.
Και κάπου λίγο μετά το millennium, το 2001, εμφανίστηκε η Wikipedia. Από τη συγγραφική ομάδα των έντυπων εκδόσεων περάσαμε στη συμμετοχική εγκυκλοπαίδεια. Αδιανόητο για την εποχή. Και φυσικά από μόνο του και μόνο γεννούσε -δικαίως- άπειρες αμφιβολίες για την ορθότητα των πληροφοριών. Χάρις όμως στη συντονισμένη προσπάθεια των ιδρυτών και των εθελοντών ανά τον κόσμο, η Wikipedia έφτασε να θεωρείται έγκυρη, σημείο αναφοράς και πηγή γνώσης. Όπως δηλαδή οι εγκυκλοπαίδειες του προηγούμενου αιώνα! Και πλέον είναι διαθέσιμη σε δεκάδες γλώσσες.
Η ιστορία μάλλον επαναλαμβάνεται, και σήμερα η Wikipedia αντιμετωπίζει το πρόβλημα που η ίδια είχε δημιουργήσει στους προκατόχους της: έγκαιρη ανανέωση! Και από τη στιγμή που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται καθημερινά (περίπου 25.000) προκύπτει εκ νέου η αμφιβολία της ορθότητας αφού δεν γίνεται να ελέγχονται όλα.
Προφανώς ο όγκος της δημοσιευόμενης πληροφορίας δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο από ανθρώπους. Για καλή μας τύχη το M.I.T. δημιούργησε ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης ικανό να ξαναγράφει αλλά και να διορθώνει όσες πληροφορίες είναι ανακριβείς ή ξεπερασμένες στη Wikipedia ! Θα μπορεί μάλιστα να λαμβάνει υπόψιν τις διατυπώσεις των χρηστών για να ενημερώνει τα άρθρα.
Κάνοντας χρήση του Μachine Learning είναι σε θέση να εντοπίζει ποιες πληροφορίες χρειάζονται τροποποίηση και στη συνέχεια συντάσσει προτάσεις με αρκετά «ανθρώπινο» στυλ. Εντούτοις η ανθρώπινη συμμετοχή σίγουρα χρειάζεται, όπως για παράδειγμα αμέσως μετά από ένα αθλητικό γεγονός οι χρήστες μπορούν να δώσουν τις σωστές πληροφορίες και το πρόγραμμα να αναλάβει τη σωστή σύνταξη του άρθρου με σωστή γραμματική και στυλ.
Σταδιακά το πρόγραμμα θα είναι ικανό να εντοπίζει και τις αντιφάσεις μεταξύ μια νέας διατύπωσης και αρχικής φράσης. Θα μπορεί να αφαιρεί τη λέξη που δημιουργεί πρόβλημα, να διατηρεί τη λέξη που πρέπει οπωσδήποτε να μείνει και τέλος να συντάσσει όλο το κείμενο με απλό και κατανοητό τρόπο. Στο επόμενο στάδιο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνδράμει και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, είτε πρόκειται για fake news, είτε για βανδαλισμό ήδη δημοσιευμένων άρθρων. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση παραμένουν στα αρνητικά της Wikipedia.
Για την ώρα η έρευνα του M.I.T. είναι στα πρώτα βήματα. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την αξιολόγηση με 4/5 όσον αφορά στην ενημέρωση πληροφοριών και 3,85/5 για τη σωστή χρήση γραμματικής. Και η αξιολόγηση έγινε από ανθρώπους…
-----------Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------