Συχνά έχουμε αναφερθεί στην τοξικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο χαρακτηρισμός «τοξικότητα» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψουμε τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Να όμως που αυτή τη φορά κυριολεκτούμε. Πόσο εύκολο είναι για τους ανήλικους χρήστες του Instagram να βρουν ναρκωτικά μέσω της πλατφόρμας;

Το ίντερνετ προσφέρει πρόσβαση σχεδόν στα πάντα. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Έχουμε διαβάσει δημοσιεύματα για τα πλέον αφάνταστα σενάρια. Την ίδια ώρα υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από τις μεγάλες εταιρείες του ίντερνετ (GAFAM) ότι συνεχώς βελτιώνουν τον έλεγχο και αυστηροποιούν τις δικλείδες ασφαλείας στις πλατφόρμες τους.

Το Instagram είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πλατφόρμες. Μετράει εκατομμύρια χρήστες και ανάμεσά τους πάρα πολλούς ανήλικους. Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τις αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στη ψυχολογία λόγω των προτύπων που προβάλει. Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Τώρα έρχεται να προστεθεί μία έρευνα σε διαφορετική βάση.

Ο Tech Transparency Project (TTP) όπως υποδηλώνει το όνομά του είναι ένας οργανισμός που στοχεύει να θέσει τον κλάδο της τεχνολογίας προ των νομικών, κοινωνικών και ηθικών του ευθυνών. Πρόσφατα διεξήγαγε έρευνα με σκοπό να δείξει κατά πόσο είναι εύκολη η πρόσβαση σε απαγορευμένες ουσίες. Και πιο συγκεκριμένα, σε φάρμακα που χρειάζονται ειδική συνταγογράφηση καθώς και σε ναρκωτικά.

Οι ερευνητές του δημιούργησαν πολυάριθμους εικονικούς λογαριασμούς στο Instagram χρηστών μεταξύ 13 και 17 ετών. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτούς τους λογαριασμούς για να αναζητήσουν απαγορευμένες ουσίες. Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να έχουν βρει τίποτα αφού το εμπόριο αυτών των ουσιών απαγορεύεται στην πλατφόρμα.  

Κι όμως, παίζοντας λίγο με τα hashtags αποδεικνύεται ότι είναι πολύ εύκολο να ξεγελάσουμε τον αλγόριθμο και να παρακάμψουμε τα φίλτρα απαγόρευσης. Αν για παράδειγμα γράψουμε το hashtag #MDMA (το ακρωνύμιο της αμφεταμίνης) ο αλγόριθμος κάνει μια χαρά τη δουλειά του και δεν εμφανίζει κανένα αποτέλεσμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο αν αναζητήσουμε λίγο παραπλανητικά… Ο TTP παρατήρησε ότι η χρήση παραλλαγών όπως το #molly ή το #mdmamolly (το αμερικανικό ψευδώνυμο για το MDMA) εμφανίζει πωλητές αυτής της ουσίας απευθείας στην πλατφόρμα!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακολουθώντας την ίδια τακτική κατάφεραν να εντοπίσουν κι άλλα ναρκωτικά ή φάρμακα που χρειάζονται ειδική συνταγή. Μάλιστα οι ερευνητές για να τονίσουν την ευκολία, σημειώνουν ότι μπόρεσαν να προσεγγίσουν έναν πωλητή Xanax με δύο μόνο κλικ, τη στιγμή που χρειάζονται πέντε κλικ για να αποσυνδεθεί κάποιος από το Instagram!

Και το ακόμα πιο ανησυχητικό, το Instagram προτείνει μία λίστα ανάλογων διευθύνσεων αφού βασίζεται στους τομείς ενδιαφέροντος του χρήστη σύμφωνα με τις προηγούμενες αναζητήσεις του… Μάλιστα η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης άρχισε να τους προτείνει νέα εναλλακτικά hashtags που συνδέονται με άλλους μεταπωλητές. Εν ολίγοις, το Instagram φιλοξενεί μια ολόκληρη μαύρη αγορά που μπορεί να ξεκλειδωθεί με μερικά hashtag!

Από την πλευρά του Instagram, σε συνέντευξη στο Engaget ο εκπρόσωπος τύπου της Meta δήλωσε ότι  «απαγορεύουμε την πώληση ναρκωτικών στο Instagram, οι σελίδες τέτοιου περιεχομένου ήταν περίπου 0,05%, ή περίπου 5 προβολές ανά 10.000 σελίδες».

Δεν ξέρουμε αν πείθουν τα λόγια τους, πάντως τα αποτελέσματα της έρευνας του TTP θα πρέπει να τους ανησυχούν. Εκτός κι αν το γνωρίζουν ήδη…

-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------