Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μόνο φοβιστικά άρθρα και δυσοίωνες προβλέψεις για το ChatGPT. Πρωτίστως είναι για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, Κι ενίοτε για να ασχολείται με την τέχνη, όπως στην πρόσφατη περίπτωση που αναγνώρισε τον ζωγράφο για πίνακα ζωγραφικής που παρέμενε μυστήριο από την Αναγέννηση!

Το 1981, ο συλλέκτης έργων τέχνης George Lester Winward απέκτησε ένα αριστούργημα που χρονολογείται από την Αναγέννηση. Απεικονίζει την Παναγία που κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού. Για τον εν λόγω πίνακα ο ζωγράφος δεν ανακαλύφθηκε ποτέ και οι ειδικοί της τέχνης είναι πολύ διχασμένοι σχετικά με το θέμα. Όπως εξηγείται σε δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο του Bradford (Ηνωμένο Βασίλειο) στις 16 Ιανουαρίου 2023, μια Τεχνητή Νοημοσύνη μόλις έδωσε τη γνώμη της.

Πριν μάθουμε τη γνώμη της A.I. καλό είναι να γνωρίζουμε λίγα παραπάνω στοιχεία για τον συγκεκριμένο πίνακα. Έχει αρκετά κοινά σημεία με τον πίνακα La Madone Sixtine, του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Raphaël (1583-1520). Αυτός ο καμβάς, που ολοκληρώθηκε γύρω στο 1513, αναπαριστά επίσης την Παναγία και τον Ιησού. Δίπλα στους κύριους χαρακτήρες είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα, και στο κάτω μέρος του πίνακα δύο άγγελοι. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ο πίνακας του οποίου ο ζωγράφος παραμένει μυστήριο, είναι στην πραγματικότητα ένα είδος κοντινού πλάνου της La Madone Sixtine . Πρέπει να πούμε ότι οι δύο χαρακτήρες είναι στην ίδια θέση και φορούν τα ίδια ρούχα. Για αυτό καταλήγουν ότι ο πίνακας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό αντίγραφο της La Madone Sixtine.

Μόνο που η Τεχνητή Νοημοσύνη των Βρετανών ερευνητών δεν είναι καθόλου αυτής της άποψης. Σύμφωνα με την A.I. ο καμβάς είναι όντως έργο του Ιταλού ζωγράφου. Τα σχήματα του σχεδίου, η ακρίβεια των γραμμών, οι υφές των προσώπων καθώς και τα χρώματα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. 

Πώς αναγνώρισε τον ζωγράφο;

Όπως εξηγεί ο Hassan Ugail, διευθυντής του Κέντρου Οπτικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Bradford, «η παρατήρηση των προσώπων με το ανθρώπινο μάτι δείχνει μια προφανή ομοιότητα, αλλά ο υπολογιστής μπορεί να δει πολύ βαθύτερα από εμάς, σε χιλιάδες διαστάσεις, σε επίπεδο pixel. Με βάση αυτή την υψηλή ανάλυση, καθώς και αυτές από προηγούμενη έρευνα, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πανομοιότυπα μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν και για τους δύο πίνακες και είναι αναμφίβολα από τον ίδιο καλλιτέχνη»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιολόγησε την ομοιότητα στις δύο Παναγίες στο 97% και της ομοιότητας μεταξύ των δύο νηπίων Ιησού στο 86%. Έτσι, αυτά τα αποτελέσματα υπερβαίνουν κατά πολύ την ομοιότητα του 75% που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι επαρκής για να επιβεβαιωθεί ότι τα πρόσωπα είναι πανομοιότυπα. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο πίνακες προέρχονται από τον ίδιο καλλιτέχνη.

 ‌

Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------
[Πηγή] :