Έχουμε παρουσιάσει διάφορα προγράμματα που βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη παράγουν καταπληκτικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Αφού θαυμάσαμε πολλές από αυτές, γεννάται το εύλογο ερώτημα : σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα της Τεχνητής Νοημοσύνης;
Πράγματι, αρκετές από τις δημιουργίες των generative εφαρμογών όπως MidJourney, Stable Diffusion και DALL-E είναι εντυπωσιακές. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, θα τολμούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αριστουργηματικές! Κι αν κάποια λιγότερα ενδιαφέροντα έργα δεν μας πολυαπασχολούν, τι γίνεται όμως με τα πολύ ωραία έργα; Σε ποιον ανήκουν;
Αυτό απασχόλησε έντονα το United States Copyright Office στις Η.Π.Α. και πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την τελική απόφαση. Τα έργα που δημιουργήθηκαν από κάποιο ρομπότ δεν μπορούν να διεκδικηθούν από ανθρώπους!
Σε πρώτη ανάγνωση, σίγουρα αφήνει μια κάποια αμηχανία. Μάλλον δεν ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ωστόσο αν το καλοσκεφτούμε, θα δούμε ότι υπάρχουν σαφή επιχειρήματα που δικαιολογούν την άνω απόφαση. Όπως επίσης κι αντεπιχειρήματα.
Οι προαναφερθείσες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ικανές να παράγουν καλλιτεχνικές δημιουργίες λαμβάνοντας μια απλή εντολή κειμένου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυβέρνηση των Η.Π.Α. το να δίνει ένας χρήστης κάποιες οδηγίες σε ένα πρόγραμμα δεν τον κάνει καλλιτέχνη!
Για τις αρχές, το λογισμικό παραγωγής A.I. δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, κι αυτό επειδή συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία των έργων. Αντίθετα, ο άνθρωπος πίσω από τη μηχανή ενεργεί μόνο ως ενδιάμεσος, παρέχοντας στη μηχανή «οδηγίες». Συνεπώς ο ρόλος του ρομπότ είναι πιο κοντά σε αυτόν ενός κατά παραγγελία καλλιτέχνη, ικανού να ανταποκριθεί σε μια συγκεκριμένη παραγγελία.
Το United States Copyright Office υπενθυμίζει ότι «το μηχάνημα είναι που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται αυτές οι οδηγίες», αφού αν για παράδειγμα δοθεί η ίδια εντολή πολλές φορές στο DALL-E, δεν θα δώσει ποτέ τα ίδια αποτελέσματα. Συνοψίζοντας, είναι η μηχανή και όχι ο άνθρωπος που παρέχει τα ουσιαστικά δημιουργικά στοιχεία ενός τέτοιου έργου. Ο χρήστης πίσω από τη A.I. έχει πολύ λίγη εξουσία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εικόνα που δημιουργείται.
Για πολλούς, η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς ένα εργαλείο ικανό να ζωντανέψει τις ιδέες ενός ανθρώπου καλλιτέχνη, όπως θα κάνει κάθε λογισμικό ψηφιακής δημιουργίας. Ωστόσο, ενώ η βασική ιδέα αποδίδεται γενικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη συγγραφή ενός έργου που δημιουργείται αυτόματα στοχεύει επίσης στην προστασία των καλλιτεχνών.
Πράγματι, εδώ και αρκετό καιρό συνεχώς αυξάνονται οι νομικές διαμάχες σχετικά με κατηγορίες για λογοκλοπή που αποδίδονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αν η δημιουργική δύναμη του MidJourney φαίνεται να είναι άπειρη, αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι βασίζεται σε εκατομμύρια δημιουργίες που υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρουν ορισμένοι σχεδιαστές, κάθε εικόνα είναι στην πραγματικότητα ένα έξυπνο μείγμα, το οποίο μερικές φορές πλησιάζει τη λογοκλοπή. Αποτρέποντας τα πνευματικά δικαιώματα ενός έργου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, η χώρα αποφεύγει μακροχρόνιες μελλοντικές νομικές μάχες για την πατρότητα ορισμένων δημιουργιών.
Αυτή η περίπλοκη κατάσταση με τα πνευματικά δικαιώματα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αφορά μόνο τις εικόνες. Από την εμφάνιση και την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του ChatGPT, πολλοί εκδοτικοί οίκοι αναγκάστηκαν να αρνηθούν ορισμένα προσχέδια, αντιμέτωποι με τον υπερβολικό αριθμό διηγημάτων που γράφτηκαν από την A.I.
Το θέμα της ανθρώπινης συγγραφής είναι αμφιλεγόμενο, γι’ αυτό το United States Copyright Office εξακολουθεί να αφήνει τις πόρτες ανοιχτές για έργα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και περιέχουν επαρκές επίπεδο ανθρώπινου ρετουσαρίσματος και τροποποίησης. Εντούτοις παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση σε μια τέχνη που δημιουργείται από ρομπότ ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για συγγραφή και επακόλουθη προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.
Και βέβαια υπάρχουν κι άλλοι τομείς. Σειρά έχουν η μουσική, τα θεατρικά κείμενα, ο κινηματογράφος, οι 3D δημιουργίες…
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------