Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά διασκευές τραγουδιών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συνδυάζονται φωνές και μελωδίες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνέβαινε ποτέ στην πραγματικότητα. Πόσο καλή είναι όμως αυτή η ιδέα;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μιμηθεί τις φωνές των μεγαλύτερων τραγουδιστών για να τους κάνει να “ερμηνεύσουν” τραγούδια που δεν τους ανήκουν. Κάποιοι ίσως βρίσκουν διασκεδαστικό το αποτέλεσμα, άλλοι ίσως να ξενίζονται. Ιδίως όταν πρόκειται για φωνές τραγουδιστών που έχουν αποβιώσει.

Πώς δημιουργούνται οι διασκευές;

Για να δημιουργήσετε αυτές τις διασκευές τραγουδιών, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα μοντέλο που στη συνέχεια θα εκπαιδεύσετε με πραγματικά αποσπάσματα φωνής. Λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα είναι αρκετά, αλλά όσο περισσότερο εκπαιδεύεται το μοντέλο, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι πειστικό στη μίμησή του. Η ανίχνευση της φωνής του Franck Sinatra, για παράδειγμα, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να θέλετε να αναπαράγετε τη φωνή ενός αγαπημένου σας προσώπου από το οποίο έχετε μόνο ένα σύντομο φωνητικό απόσπασμα.

Στο TikTok, οι διασκευές τραγουδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης είναι παντού εδώ και μερικές εβδομάδες. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι το φανταστικό ντουέτο μεταξύ του Αμερικανού ράπερ Drake και του τραγουδιστή The Weeknd, που έφτασε στην κορυφή της ακροάσεων τον περασμένο Απρίλιο. Υπάρχουν ακόμα και ακραίες “συνεργασίες” μπλέκοντας μέχρι και φωνές πολιτικών οδηγώντας σε πραγματικό παραλογισμό.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Το φαινόμενο ωστόσο απέχει πολύ από το να είναι τόσο ασήμαντο όσο φαίνεται. Αυτές οι διασκευές τραγουδιών από την Τεχνητή Νοημοσύνη εγείρουν πολλά ερωτήματα, όχι μόνο σε νομικό επίπεδο, αλλά γενικότερα στη μουσική βιομηχανία. Νομικά, ο ερμηνευτής ενός τραγουδιού έχει τα δικαιώματα της φωνής του καθώς και των μουσικών κομματιών που έχει δημιουργήσει. Για το μουσικό μέρος ισχύει ο νόμος ανεξάρτητα από τη διασκευή. Είτε Τεχνητή Νοημοσύνη είτε άνθρωπος, χρειάζεστε την άδεια του κατόχου του μουσικού κομματιού. Όσον αφορά τη φωνή, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Το δικαίωμα στη φωνή ισχύει με τον ίδιο τρόπο όπως το δικαίωμα στην εικόνα, αλλά λήγει με το θάνατο του ερμηνευτή. Ωστόσο, οι ηχογραφήσεις και άλλες ηχογραφήσεις συναυλιών εξακολουθούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Θεωρητικά, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να εκπαιδεύουν μοντέλα AI.

Είναι λογικό όλο και περισσότεροι επαγγελματίες να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στον τομέα τους. Η μουσική βιομηχανία έχει ξεκινήσει να αντιδράει και να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η Universal κατάφερε γρήγορα να αφαιρέσει το τραγούδι των Drake και The Weeknd από το Spotify και τις άλλες μουσικές πλατφόρμες. Ωστόσο η εταιρεία έχει υπογράψει μια συνεργασία με τη μουσική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την Endel για την έκδοση άλμπουμ χαλάρωσης! Στην Apple Records, οι Beatles ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός τελευταίου τίτλου που δημιουργήθηκε εν μέρει χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αγορά ενόψει της εμφάνισης αυτών των νέων εργαλείων αλλά και πώς θα προστατέψει η νομοθεσία τους καλλιτέχνες.

----------- Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------
[Πηγή] :