Η βρετανική δικαιοσύνη μόλις αποφάνθηκε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να είναι εφευρέτης. Μία απόφαση που εναρμονίζεται με τις αποφάσεις στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τόσο τους λάτρεις των νέων τεχνολογιών όσο και τους νομοθετικούς θεσμούς. Είναι η A.I. ικανή για εφεύρεση; Στο τέλος ενός έτους γεμάτο συζητήσεις σχετικά με τη χρήση τέτοιων εργαλείων, το βρετανικό δικαστικό σύστημα μόλις αποφάσισε για το θέμα.

Το 2018, ο ιδρυτής της Imagination Engines συμμετείχε σε μια διαδικασία δημιουργίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για λογαριασμό της μηχανής του ονόματι DABUS. Με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, βρισκόταν πίσω από τη δημιουργία πολλών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός δοχείου φαγητού που μπορεί εύκολα να το πιάσουν τα ρομπότ.

Αντιμέτωπος με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και το Βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο επιχειρηματίας προσπάθησε να αποδείξει ότι όλα τα εύσημα πήγαν στην τεχνητή νοημοσύνη του και όχι σε έναν άνθρωπο.

Τα αιτήματά του απορρίφθηκαν επειδή ο αιτών πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία. Ως εκ τούτου, ο Stephen Thaler απευθύνθηκε στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο για να ασκήσει έφεση. Την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023, το ανώτατο όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε για αυτό το ζήτημα.

Ομόφωνα, επιβεβαιώθηκε ότι ένας εφευρέτης, και επομένως κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας, θα μπορούσε να είναι μόνο άνθρωπος ή εταιρεία. Αυτό επομένως αποκλείει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η απόφαση επιβεβαιώνει αυτές που εκδόθηκαν νωρίτερα από το Εφετείο της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Ωστόσο, ο Stephen Thaler κέρδισε τις προσφυγές του στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία το 2021 για την ίδια υπόθεση. Σε συνέντευξη στο The Next Web, ο Stephen Thaler πιστεύει ότι αυτή η βρετανική κρίση βασίζεται σε «πιστεύω και προκαταλήψεις σε κοινωνικό επίπεδο». Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί με μια εις βάθος μελέτη της ίδιας της τεχνολογίας».

Αυτή είναι μόνο η αρχή

Σε ένα δελτίο τύπου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. «Κατά πρώτο λόγο, αυτή η έκκληση δεν εξετάζει το ευρύτερο ζήτημα των τεχνολογικών προόδων στις αυτόνομες μηχανές που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των δημιουργιών τους. Αντιθέτως, πρόκειται για την ερμηνεία και την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου του 1977».

Ως εκ τούτου, η απόφαση αυτή δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει προηγούμενο και αφορά τον ορισμό του όρου inventor που χρησιμοποιούν τα βρετανικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον Yohan Liyanage, συνεργάτη στη δικηγορική εταιρεία Linklaters που έλαβε συνέντευξη από το Bloomberg, αυτό το πρόβλημα είναι πιθανό να επαναληφθεί στο μέλλον. «Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σοβαρή για να καθιερωθεί ως υπερδύναμη τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση για να καταστεί δυνατή η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εφευρέσεων που δημιουργούνται ανεξάρτητα από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης».

Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται αυτά τα εργαλεία, οι πολιτικοί και νομοθετικοί θεσμοί συνεχίζουν να αγωνίζονται με αυτά τα ζητήματα. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για την προστασία των ανθρωπίνων επαγγελμάτων από καταχρήσεις. Ωστόσο, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία αυτών των έξυπνων μηχανών στις κοινωνίες μας.

-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------
[Πηγή] :