Κάθε χρόνο, αναμένουμε με ενθουσιασμό την κυκλοφορία νέων εκδόσεων για το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα – iOS ή Android. Για τους περισσότερους από εμάς, η ανάπτυξη του Android 14 βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες, φτάνοντας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών. Πλέον – σταδιακά- η προσοχή μας στρέφεται στο επερχόμενο Android 15, του οποίου ορισμένα χαρακτηριστικά είναι ήδη γνωστά.

Παρόλο που έχουμε σχεδόν έξι μήνες μπροστά μας μέχρι να μάθουμε επίσημα τι μας φέρνει η επόμενη έκδοση του λειτουργικού της Google, η αναμενόμενη κυκλοφορία αναμένεται να συμπέσει με το ντεμπούτο του Pixel 9 το φθινόπωρο. Μέχρι τότε όμως, έχουμε κάποιες πληροφορίες από beta εκδόσεις και κάποιες φήμες έχουν σταδιακά διαρρεύσει, δημιουργώντας μια προσμονή που δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει κάθε fan του είδους.

Επτά νέα χαρακτηριστικά του Android 15 που περιμένω στο κινητό μου

Widgets στην οθόνη κλειδώματος

Τα widgets της οθόνης κλειδώματος έχουν γίνει αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του Android 14, έχοντας υποστεί ανανέωση πριν από δύο χρόνια που συνέπεσε με την εισαγωγή του Material You. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός σημείωσε μια αξιοσημείωτη νίκη με την επέκταση αυτών των widgets στην οθόνη κλειδώματος. Μια λειτουργία που το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα επιχείρησε στο παρελθόν, αν και χωρίς επιτυχία.

Σε μία από τις εκδόσεις beta στο πλαίσιο των τριμηνιαίων ενημερώσεων Pixel, επανέφεραν με επιτυχία τα widgets της οθόνης κλειδώματος. Αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή τους μετά την απουσία τους από την εποχή του Android Lollipop. Αν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμπεριφορά τους παραμένουν αδιευκρίνιστες, η προοπτική της ύπαρξης widgets στην οθόνη κλειδώματος αποτελεί αιτία για… πανηγυρισμούς. Αυτή η προσθήκη θα βελτιώσει τα quick actions χωρίς να απαιτείται το ξεκλείδωμα της συσκευής, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες με μια ματιά.

Εφαρμογές: αρχειοθέτηση αντί για απεγκατάσταση;

Η δυνατότητα αρχειοθέτησης εφαρμογών αντί της απεγκατάστασής τους δεν αποτελεί νέα προσθήκη με το Android 15, καθώς αυτή η λειτουργία είναι ήδη προσβάσιμη στην κινητή σας συσκευή. Ωστόσο, η χειροκίνητη ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Η αρχειοθέτηση εφαρμογών εισάγει μια νέα μέθοδο για τη διαχείριση του χώρου- αντί για την απεγκατάσταση, τοποθετεί τις εφαρμογές σε κατάσταση αδράνειας, μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα χώρου τους.

Κατά την αρχειοθέτηση, διατηρούνται μόνο τα βασικά δεδομένα. Πατώντας αργότερα στο εικονίδιο της εφαρμογής, η εφαρμογή επανενεργοποιείται απρόσκοπτα, καθιστώντας την και πάλι πλήρως προσβάσιμη. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή βελτίωση, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για τα πιο μέτριου μεγέθους τηλέφωνα, προσφέροντας μια αποτελεσματική λύση για τη βελτιστοποίηση του χώρου αποθήκευσης χωρίς μόνιμη αφαίρεση εφαρμογών.

Απλή λειτουργία χρήσης (Simplified Mode)

Η απλούστευση της ζωής για όσους έχουν λιγότερες γνώσεις τεχνολογίας αποτελεί μακροχρόνιο στόχο, με ορισμένα επίπεδα προσαρμογής να προσφέρουν μια σαςφώς πιο… απλοποιημένη λειτουργία. Αυτή η λειτουργία περιορίζει το περιβάλλον εργασίας, καθιστώντας το πιο φιλικό προς το χρήστη. Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό για ηλικιωμένα άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τις περιπλοκές των smartphone ή κατά τη διάρκεια περιπτώσεων όπου προτιμάται η προτεραιότητα στις βασικές λειτουργίες.

Παρόλο που υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως οι εκτοξευτές και ορισμένα επίπεδα επεξεργασίας ενσωματώνουν τέτοιες λύσεις, εγώ, ως λάτρης του οικοσυστήματος της Google, κλίνω προς τις εγγενείς υλοποιήσεις. Η προτίμηση στις εγγενείς λειτουργίες ευθυγραμμίζεται με μια απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη εμπειρία χρήστη στο οικοσύστημα της Google άλλωστε.

Βελτιωμένη πλοήγηση στο web μέσω εφαρμογών

Η επερχόμενη αναβάθμιση που θα φέρει το Android 15 για τα κινητά/τάμπλετ μας, περιλαμβάνει μια ανανέωση της λειτουργίας WebView. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα περιήγησης που δίνει τη δυνατότητα σε εφαρμογές τρίτων να περιηγούνται στον ιστό όταν χρειάζεται.

Παρόλο που οι χρήστες συσκευών μεσαίας ή υψηλής κατηγορίας με ισχυρό hardware υλικό μπορεί να μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, το Android επιδιώκει σταθερά την ενσωμάτωση σε ολοένα και περισσότερες συσκευές. Αυτή η βελτίωση έχει ιδιαίτερη σημασία για τα λιγότερο ισχυρά κινητά τηλέφωνα λοιπόν, αφού διασφαλίζει ότι το στοιχείο WebView δεν χρειάζεται να φορτώνεται εκ νέου κάθε φορά. Αντ’ αυτού, θα διατηρείται στη μνήμη RAM, αποτρέποντας την ανάγκη για πλήρη επαναφόρτωση από την αρχή και συμβάλλοντας σε μια πιο αποτελεσματική και απρόσκοπτη εμπειρία περιήγησης στον ιστό στα budget Android smartphones.

Επιτέλους, απτική ανάδραση που την χρειάζεσαι

Η απτική ανάδραση (haptic engine) στα Android κινητά έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Προσωπικά παρατήρησα αυτές τις βελτιώσεις στο Pixel 6A, αν και υπάρχουν διαφορές που γίνονται αντιληπτές όταν αλληλεπιδράτε με ένα τηλέφωνο της Apple. Η πρώτη Developer Preview του Android 15 εισήγαγε μια αξιοσημείωτη βελτίωση: η μπάρα ρύθμισης της φωτεινότητας θα ανταποκρίνεται πλέον.

Αυτό σημαίνει ότι η ένταση της δόνησης αντιστοιχεί στο ρυθμισμένο επίπεδο φωτεινότητας. Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να φαίνονται μικρές, συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική εμπειρία του χρήστη. Η απτική ανατροφοδότηση συχνά υποτιμάται από πολλούς Android users, και όμως αυτές οι βελτιώσεις έχοπυν ως στόχο να αναβαθμίσουν τον αντίκτυπό της στην αλληλεπίδραση και την ικανοποίηση του χρήστη.

Καλύτερος έλεγχος της μπαταρίας

Η αλλαγή της μπαταρίας των κινητών μας τηλεφώνων δεν είναι πλέον τόσο απλή όσο το άνοιγμα του καλύμματος, καθώς αυτό αποτελεί πλέον κατάλοιπο του παρελθόντος. Ωστόσο, με λίγη επιδεξιότητα ή ζητώντας βοήθεια από μια τεχνική υπηρεσία, εξακολουθεί να είναι εφικτή. Μια σαφής ένδειξη της φθίνουσας διάρκειας ζωής της μπαταρίας είναι όταν η αυτονομία της συσκευής αρχίζει να μειώνεται. Και το να μας ειδοποιεί άμεσα το Android είναι σίγουρα πλεονέκτημα.

Μια νέα λειτουργία θα κάνει το ντεμπούτο της στο Android 15, προσφέροντας καθοδήγηση όταν η μπαταρία υποβαθμίζεται. Αρχικά προοριζόταν για το Android 14 QPR2 (μια ενημέρωση που κυκλοφόρησε πρόσφατα), αλλά τώρα θα εφαρμοστεί από τους κατασκευαστές στο επερχόμενο Android 15, παρέχοντας στους χρήστες πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία της μπαταρίας της συσκευής τους.

Για το τέλος, ένας πυρήνας λειτουργικού (Kernel) με τα νεότερα security updates

Αξιοποιώντας το γεγονός ότι το Android λειτουργεί σε πυρήνα Linux με συγκεκριμένες προσαρμογές και επιδιορθώσεις, πλησιάζει πλέον πιο κοντά στις θεμελιώδεις ρίζες του. Τα Pixels, οι ναυαρχίδες της Google, θα χρησιμοποιούν πλέον την έκδοση 6.1, ευθυγραμμιζόμενοι περισσότερο με την τρέχουσα έκδοση, που είναι η 6.7.

Η Google έχει εργαστεί επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια για να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για αλλαγές στον πυρήνα του Android. Αν και πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο, η προσπάθεια αυτή φέρνει την πλατφόρμα πιο κοντά στην αρχική της κατάσταση. Τα οφέλη επεκτείνονται πέρα από την ενισχυμένη ασφάλεια, περιλαμβάνοντας βελτιώσεις επιδόσεων και υποστήριξη νέου υλικού. Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι κάπως δυσδιάκριτες και να έχουν λιγότερο αισθητό αντίκτυπο, αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη αλλαγή.

Η προσμονή για το Android 15 αυξάνεται – το νιώθεις στην αγορά. Και ενώ σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό μπορεί να μην είναι στον ορίζοντα, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές μικρές, ανεπαίσθητες βελτιώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία της έκδοσης. Παρά την αναμονή για την επίσημη κυκλοφορία της, οι προγραμματιστές και οι εκδόσεις beta πιθανότατα θα προσφέρουν πληροφορίες για τη συναρπαστική πορεία του Android.

-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------
[Πηγή] :