Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αποκαλύπτουν ότι η αναγνώριση προσώπου σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιολογήσει τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ατόμου αναλύοντας το ανέκφραστο πρόσωπό του!

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Psychologist, ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Στάνφορντ ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον πολιτικό προσανατολισμό των ατόμων με εκπληκτική ακρίβεια. 

Για να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συνέλεξαν αρχικά δεδομένα από 591 συμμετέχοντες που απάντησαν σε ένα λεπτομερές πολιτικό ερωτηματολόγιο. Οι ίδιοι αυτοί συμμετέχοντες στη συνέχεια αναλύθηκαν από τον αλγόριθμο, ο οποίος προέβλεψε με επιτυχία την πολιτική τους κλίση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητά τους. Η ακρίβεια του αλγορίθμου βελτιώθηκε περαιτέρω με τη συμπερίληψη δημογραφικών μεταβλητών.

Ανάλυση του προσώπου που οδηγεί σε σοβαρό ηθικό πρόβλημα 

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις μορφολογικές διαφορές μεταξύ των προσώπων σε άτομα που δηλώνουν πολύ φιλελεύθερα (με την αμερικανική έννοια του όρου, δηλαδή περισσότερο αριστερά) ή πολύ συντηρητικά. Οι φιλελεύθεροι τείνουν να έχουν μικρότερο κάτω πρόσωπο, με ελαφρώς χαμηλωμένα χείλη και μύτες και λιγότερο προεξέχον πηγούνι από τους συντηρητικούς. Αυτές οι παρατηρήσεις χρησίμευσαν ως βάση για τον αλγόριθμο για την ταξινόμηση των νέων προσώπων που αναλύθηκαν. 

Συνεπώς, θα υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου και των πολιτικών προσανατολισμών, ακόμη και αν οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν αβέβαιοι. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η εμφάνιση του προσώπου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσω κοινωνικών προσδοκιών που μετατρέπονται σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Για παράδειγμα, άτομα με ευρύτερες γραμμές γνάθου, που συχνά θεωρούνται πιο κοινωνικά κυρίαρχοι, μπορεί να αναπτύξουν συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε αυτή την αντίληψη, ευθυγραμμισμένες με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον συντηρητισμό. 

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές αυτής της μελέτης είναι η επίδρασή της στις τεχνολογίες βιομετρικής επιτήρησης. Οι ερευνητές προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για τη στόχευση πολιτικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο, τονίζοντας σημαντικά ηθικά ζητήματα σχετικά με το απόρρητο και την ατομική ελευθερία. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι τεχνολογίες βιομετρικής επιτήρησης είναι πιο απειλητικές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», λένε. 

Με την τεχνολογία να συνεχίζει να προοδεύει, η ικανότητα πρόβλεψης πολιτικών προσανατολισμών από απλές εικόνες προσώπων θέτει μια σοβαρή ηθική πρόκληση. Οι επιπτώσεις στο απόρρητο είναι τεράστιες, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολιτική στόχευση και την επιτήρηση. Είναι έτοιμη η κοινωνία να δεχτεί αυξημένη επιτήρηση υπό το πρόσχημα της προηγμένης τεχνολογίας; Ασφαλώς θα χρειαστούν αυστηρότεροι κανονισμοί για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

-----------
Μπορεί να λάβουμε ένα μικρό ποσοστό εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αγοράσετε κάποιο προϊόν. Για περισσότερες λεπτομέρειες, εδώμπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους συνεργατών. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.
-----------
Ακολουθήστε το Gizchina Greece στο Google Newsγια νέα και ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Αν ψάχνετε HOT προσφορές και κουπόνια για κινητά και gadgets, κάντε εγγραφή στο κανάλι μαςστο Telegram.
-----------
[Πηγή] :